Terug

De Stroomversnelling

Via de Stroomversnelling maken we woningen uit de jaren '60/'70 comfortabel en houden we ze betaalbaar. Dit doen we door ze heel goed te isoleren, te voorzien van zonnepanelen en nieuwe installaties. Ook koppelen we de woningen af van het gasnetwerk. Ze wekken dan net zoveel energie op als een gemiddeld huishouden gebruikt. We noemen ze daarom ook wel Nul-Op-de-Meterwoningen (NOM-woningen).

We zijn begonnen in de Heerhugowaardse Schrijverswijk. De komende jaren staan er enkele honderden woningen op de planning.

EPV
De ambitieuze renovatie is mogelijk dankzij de Energie Prestatie Vergoeding. De bewoner van een Nul-op-de-meterwoning betaalt in plaats van de maandelijkse energierekening een soortgelijk bedrag aan de corporatie, de zogenoemde  EPV. De hoogte baseren we op de gemiddelde energierekening van de afgelopen 3 jaar.

Op die manier is er voordeel voor alle partijen:

·  De huurder heeft een grondig gerenoveerde en supercomfortabele woning zonder dat het extra geld kost.

·  De corporatie kan haar woningen up-to-date maken en weer minimaal 40 jaar goed verhuren.

·  Bouwbedrijven kunnen innoveren en industrialiseren.

Waarom NOM
Vanaf 2050 moet de gebouwde omgeving CO2-neutraal zijn. Dat past helemaal bij de ambitie van Woonwaard om (gefaseerd) van het aardgas af te gaan. Tegelijk wil Woonwaard de woonlasten voor de huurders laag houden en willen we kwalitatief goede woningen die voor lange tijd comfortabel gebruikt kunnen worden.  

Met NOM hebben we een manier gevonden om dit voor elkaar te krijgen, waarbij alle betrokken partijen een acceptabel resultaat ervaren: de huurders nu en in de toekomst, de bouwers, toeleveranciers en gemeentes. 

Hoeveel energie gebruikt gemiddeld een bewoner in een NOM woning van Woonwaard per jaar?
Dat hangt samen met het eigen energiegedrag. Voor verwarming van de woning gebruikt de woning heel erg weinig door de goede isolatie. Energie voor warmwater en huishoudelijke zaken (aantal keer douchen, tv, lampen, aquarium, stofzuigen, oven) is afhankelijk van het eigen gedrag van de bewoner. Hiervoor ontvangt de bewoner een energiebundel die voor een gemiddeld gezin voldoende is. Wordt er meer energie gebruikt, dan koopt de bewoner dat via de eigen energieleverancier. Gebruikt de bewoner minder, dan ontvangt hij of zij geld terug van de energieleverancier voor de terug geleverde energie van de zonnepanelen.

 

Fase 2 van de Stroomversnelling is mede mogelijk gemaakt door de subsidie in het kader van de uitvoeringsregeling "Duurzaam Renoveren Noord-Holland 2015" van de Provincie Noord-Holland.

                                                                                  

Meer informatie over de Stroomversnelling (voor bedrijven) vindt u hier.

De Stroomversnelling, doet u mee?