Terug

Huurders tevreden over NOM woning en EPV

22-05-2018

De huurders van zeer energiezuinige en Nul-op-de-Meterwoningen zijn tevreden over hun woning en EPV. Dat blijkt uit een rapport van Atrivé over 'de beoordeling van NOM woningen en de EPV door de ogen van de huurders'. Ook huurders van NOM woningen bij Woonwaard zijn vertegenwoordigd in dit onderzoek.

Conclusie samengevat

• Voor de meeste huurders met EPV blijken bij de jaarafrekening de kosten voor het energiegebruik nul euro of minder te zijn. Indien de hoogte van de EPV is bepaald aan de hand van de kosten voor het energiegebruik in de oude situatie, resulteert een voordelige situatie na de energetisch aanpak. In die zin pakt de regeling goed uit voor de meeste huurders. Wel blijkt de EPV voor een aanzienlijk deel van de huurders moeilijk te begrijpen te zijn. Een veel gemeld misverstand is dat bewoners niet beseffen dat, als ze EPV betalen, ze ook een rekening van het energiebedrijf blijven ontvangen.

 • Over hun NOM/zeer energiezuinige woning zijn de huurders over het algemeen zeer tevreden. Ten opzichte van traditionele renovatie met energiemaatregelen springt eruit dat de flink opgeknapte buitenkant wordt gewaardeerd. Ook wordt als prettig ervaren dat de isolatie en de meeste installaties aan de buitenkant worden geplaatst, zodat de woonruimte niet kleiner wordt. Een kleine groep huurders ervaart nadelen die inherent zijn aan het concept (regelbaarheid temperatuur en gemis stralingswarmte). Mogelijk is dit een kwestie van gewenning.

 • De beoordeling van het renovatieproces en de communicatie verschilt niet wezenlijk van traditionele renovaties met energiemaatregelen. Vooralsnog scoort de tevredenheid van bewoners niet slechter en niet beter. De potentiële voordelen van het modulair (prefab) renoveren ten opzichte van traditionele renovatie moeten zich in de praktijk nog bewijzen. In projecten die in 2017 in uitvoering zijn genomen, dan wel in voorbereiding zijn, wordt ervaring opgedaan met renovaties met uitsluitend NOM-maatregelen. 

Lees hier het volledige rapport.

Terug naar overzicht