Thuis over ons nieuws en publicaties nieuwsoverzicht Verwarmen zonder verspillen

Verwarmen zonder verspillen

Leestijd: 2 min

De prijzen van gas en elektra lopen enorm op en daardoor zetten veel mensen de kachel (noodgedwongen) heel laag of zelfs uit. Heel begrijpelijk maar daardoor zal de kans op vocht en schimmel in huis behoorlijk toenemen.

Om dit te voorkomen is het verstandig om te blijven ventileren en te stoken.

Hieronder enkele tips over hoe u uw huis verwarmt op een gezonde en toch zuinige manier.

 

  1. Zet de verwarming uit in ruimtes waar u niet bent, ook in de slaapkamers. En houd de deuren in huis dicht. Het is belangrijk dat u wel blijft stoken in de overige ruimtes. Anders krijgt u alsnog last van schimmel.
  2. Zet de thermostaat als u thuis bent 1 graad lager dan u gewend bent. Als u in huis bezig bent, is 19 graden vaak genoeg.
  3. Zet de thermostaat 1 uur voor u gaat slapen op 17 graden. Heeft u vloerverwarming? Zet deze dan niet of maximaal 2 graden lager, anders duurt het opwarmen te lang.
  4. Laat de thermostaat overdag op 17 graden als er niemand thuis is. Het huis hoeft dan in de ochtend niet op te warmen.
  5. Dichte gordijnen helpen om de warmte in de kamer te houden. Maar als de gordijnen voor de radiator hangen, kan de warmte niet de kamer in komen en verlies je juist meer warmte. Zorg er daarom voor dat de gordijnen op de vensterbank eindigen.
  6. Blijf ventileren. Als u luchtroosters in huis hebt, laat deze dan open zodat vocht kan verdwijnen. Ook in de winter. Een droog huis wordt sneller warm en is een stuk gezonder. Heeft u geen roosters? Zet dan minimaal één raam op een kier.

Het is belangrijk dat u blijft stoken en ventileren en dat de tips gezamenlijk opgevolgd worden. 

Meer tips vindt u op milieucentraal.nl.

 

 

zoeken