Thuis over ons nieuws en publicaties nieuwsoverzicht Energiecoach Dijk en Waard

Energiecoach Dijk en Waard

Leestijd: 4 min

Ook bewoners van de gemeente Dijk en Waard kunnen nu gratis advies krijgen van een energiecoach.

Woont u in Dijk en Waard en wilt u persoonlijk advies over hoe u energie kunt besparen? Dan kunt u via de gemeente een afspraak maken met een energiecoach

Een energiecoach kijkt samen met u naar het energieverbruik in uw woning en geeft tips hoe u kunt besparen. 

Zelfs als u al energiebewust bezig bent, kan de energiecoach u nieuwe inzichten geven!


Hieronder vindt u meer informatie over energiebesparing en tegemoetkomingen.

Wij adviseren u om het bedrag van uw verwarmingsvoorschot aan te passen. Daarnaast gaan wij volop door met het verduurzamen van de woningen, zoals gevels isoleren en het plaatsen van zonnepanelen, waardoor u minder energie hoeft af te nemen.

A. U neemt energie af bij een energieleverancier

De meeste huurders hebben zelf een contract bij een energieleverancier, zoals Eneco, Vattenfall of Essent. Geldt dit voor u en heeft u vragen over het maandelijkse voorschot, de tarieven of het verbruik, dan raden we u aan om contact op te nemen met uw energieleverancier.

De hoogte van de jaarafrekening is afhankelijk van het verbruik en van de prijzen die overeengekomen zijn in het contract.

Omdat de prijzen stijgen, adviseren we u om te kijken of het nodig is uw voorschotbedrag aan te passen zodat u aan het eind van het jaar niet hoeft bij te betalen.

B. Uw woning wordt verwarmd door een collectieve ketel

Als uw woning niet beschikt over een eigen cv-ketel, maar wordt verwarmd door een collectieve ketel, dan betaalt u in uw huurprijs ook een voorschot voor warmtegebruik. Het voorschot wordt bepaald op basis van het verbruik in het voorgaande jaar.

Omdat de prijzen stijgen, adviseren we u om te kijken of het nodig is uw voorschotbedrag aan te passen zodat u aan het eind van het jaar niet hoeft bij te betalen.

Klik hier om uw voorschot te wijzigen

In Mijn Woonwaard ziet u op de pagina 'huurprijs en servicekosten' welk voorschot u nu maandelijks aan Woonwaard betaalt voor uw warmteverbruik, via de servicekosten. Klik hier om uw huidige voorschotbedrag 'warmteverbruik' te bekijken.

C. Uw woning wordt verwarmd door het warmtenet van HVC

U heeft een contract voor de levering van de warmte met HVC. HVC heeft onlangs haar tarieven vastgesteld voor 2022.

Hier vindt u alles over de nieuwe tarieven van HVC. U ontvangt een brief van HVC met daarin het nieuwe bedrag van uw maandelijkse voorschot.

Iedereen die aangesloten is op het warmtenet krijgt vanuit de overheid een compensatie voor de stijgende prijzen van €265 per jaar. Dit bedrag wordt verrekend met uw stroomrekening en is dus niet verwerkt in het nieuwe bedrag van uw maandelijkse voorschot.

Verder biedt de gemeente een extra bedrag aan van €800 voor de huishoudens met de laagste inkomens. Meer informatie hierover vindt u op de website van uw gemeente.

Overige informatie:

  • Tegemoetkoming overheid

De overheid is van plan de energiebelasting te verlagen en zo de extra kosten te beperken. Of dit ook zal gelden voor huishoudens die de energiekosten betalen via de woningcorporaties is nog niet bekend. Als wij hier meer over weten, informeren wij u verder. Klik hier voor informatie van de rijksoverheid. 

  • Start subsidie energiebesparing voor huurders gemeente Alkmaar

Bent u huurder in de gemeente Alkmaar? Dan kunt u via de gemeente voor € 80,- aan energiebesparende producten bestellen, zoals gratis LED-lampen, waterbesparende douchekoppen, tochtstrippen en meer. Ga voor meer informatie naar www.duurzaambouwloket.nl/rrew-alkmaar, infoduurzaambouwloketnl en 072 743 39 56.

  • Wat doet Woonwaard

We zijn volop bezig met het verduurzamen van de woningen, maar helaas kunnen we niet in één keer bij alle woningen langs. Tot 2030 isoleren we 4.000 woningen.

Daarnaast werken we aan planmatig onderhoud op onze overige woningen, zodat voor zoveel mogelijk huurders een stap vooruit wordt gezet. De komende 5 jaar (2021-2025) verwachten we 4.750 woningen te voorzien van zonnepanelen.

  • Bespaartips

U kunt met kleine aanpassingen in uw woning al een verschil maken in uw energieverbruik. Op milieucentraal.nl vindt u handige tips om uw energieverbruik te verminderen en daardoor de kosten te verlagen.

Woont u in de gemeente Alkmaar, dan kunt u ook gratis advies op maat van een energiecoach krijgen. Een energiecoach kijkt samen met u naar het energieverbruik in uw woning en geeft tips hoe u kunt besparen. Zelfs als u al energiebewust bezig bent, kan de energiecoach u nieuwe inzichten geven.

 

meer nieuws:

10 februari 2023
tijdelijk noodfonds energie
21 oktober 2022
Bloempotkachel levensgevaarlijk
27 oktober 2022
Korting op de energierekening