Thuis over ons nieuws en publicaties nieuwsoverzicht Modulaire houtbouw: dé toekomst voor corporaties?

Modulaire houtbouw: dé toekomst voor corporaties?

Leestijd: 5 min

De bouw van ons nieuwe wooncomplex aan de Koelmalaan is in volle gang. Bijzonder is, we bouwen hier niet in beton maar via modulaire houtbouw. Wanneer kies je voor modulebouw van hout? Wat zijn de voor- en nadelen? En is dit de toekomst voor woningcorporaties? We vroegen het Ben Uffen, projectleider van het project Koelmalaan.

Vertel eens Ben, wat bouwen jullie aan de Koelmalaan?

Ben: "Woonwaard bouwt hier samen met De Groot Vroomshoop 129 huurappartementen, zowel sociale huur als middenhuur. Het complex bestaat uit twee gebouwen van vijf verdiepingen en wordt gebouwd in massief hout (cross-laminated-timber, ofwel CLT). Een nieuw en bovenal duurzaam gebouw, dat snel gebouwd kan worden door gebruik van houten kant-en-klare modules van op basis van een ontwerp van Finch Buildings. In totaal bestaat het project uit 260 modules!

Waarom kiest Woonwaard hier voor modulebouw van hout?

We zijn al langere tijd geïnteresseerd in houtbouw. Houten woningen bieden namelijk een hoog wooncomfort. Bovendien is het hout (CLT) een opslagplaats voor CO2. Door hiermee te bouwen, wordt het CO2 opgeslagen in het gebouw en komt het dus niet vrij. Dit in tegenstelling tot de traditionele bouw, waarbij tijdens de productie van stenen en cement juist veel CO2 vrijkomt.

Het hout dat we bij de bouw gebruiken is duurzaam en komt aantoonbaar uit productiebossen. De fabrikant streeft naar optimaal materiaalgebruik en het beperken van reststromen en bouwafval. Allemaal zaken die aansluiten bij de doelstellingen van Woonwaard op het gebied van duurzaam en milieubewust bouwen, en waarbij het toch mogelijk is om voldoende aantallen woningen binnen korte tijd te realiseren.

Komt dat laatste door het bouwen met modules?

Inderdaad. Het project aan de Koelmalaan omvat in totaal 129 woningen. Variërend van studio’s tot sociale huurwoningen en appartementen in de middenhuursector. De bouw duurt ongeveer 11 maanden. Wanneer we zouden kiezen voor traditionele bouw zou dat zo'n 18 maanden duren. Door te werken met kant-en-klare modules kunnen we veel meer snelheid maken. Omdat het hier huurwoningen betreft, hebben we ervoor gekozen om per huurcategorie één vaste plattegrondindeling te bepalen. In de praktijk betekent dit dat alle studio's dezelfde identieke keuken -en badkamerinrichtingen hebben en een standaard installatie lay-out. Hetzelfde geldt voor de twee- en driekamerappartementen. Ook die zijn identiek aan elkaar. Het project kent daardoor een relatief hoge repetitiefactor, waardoor je kunt bouwen met modules.

 Houten modulebouw biedt de mogelijkheid om snelheid te combineren met kwaliteit én wooncomfort.

Woonwaard heeft al eerder gekozen voor modulebouw van hout. Speelde dat een rol?

Ja. Woonwaard heeft twee jaar terug 36 houten modules voor jongerenhuisvesting gebouwd met De Groot Vroomshoop. De ervaringen die we hebben opgedaan bij dat project hebben er mede toe geleid dat we voor het project aan de Koelmalaan konden en wilden opschalen.

Is modulebouw van hout dé toekomst voor woningcorporaties?

Voor het soort huurwoningen dat corporaties bouwen is modulebouw een aantrekkelijke oplossing. Hoewel de prijzen van hout modulebouw momenteel wat hoger zijn dan van traditionele bouwsystemen, biedt het de mogelijkheid om snelheid te combineren met kwaliteit én wooncomfort. Voor dit project een hele mooie combinatie. Ik denk echter niet dat er één ultieme oplossing is voor wat corporaties willen bouwen. Ieder project kent specifieke eisen en vraagstukken. Alles richten op één bouwsysteem leidt vaak tot een soort blindheid voor alternatieven.

Een gezonde marktwerking en openstaan voor alternatieven in welke vorm dan ook zijn belangrijk om de bouw verder te moderniseren en flexibiliseren voor de toekomst, en ook nog eens betaalbaar te houden. Houten modulebouw biedt ons op dit moment een aantal mooie kansen.

Tot nu toe zijn wij heel tevreden met het resultaat en we gaan ervan uit dat ook onze bewoners hier straks een mooi nieuw thuis kunnen vinden.

Kun je enkele praktische voor- en nadelen van hout modulebouw?

Zoals ieder bouwsysteem heeft ook modulebouw zijn eigen specifieke voor- en nadelen. Het grootste voordeel voor het eindproduct is dat de modules worden geproduceerd in een fabriek, waar geen sprake is van weersinvloeden. Dit geldt zowel voor de toe te passen materialen als voor de mensen die er werken. Problemen, zoals bijvoorbeeld bouwvocht en de daarmee samenhangende schimmelvorming, behoren hiermee tot het verleden.

Daarnaast kan een hoge productiesnelheid worden gehaald, mits de logistiek van aan- en afvoer (op de bouw en bij de fabriek) en het productieproces zelf, goed onder controle zijn.  Het fabrieksmatig bouwen combineert dan snelheid met een continu hoge kwaliteit.

Om fabrieksmatig te kunnen bouwen is het wel zaak om een zo hoog mogelijke repetitiefactor te introduceren. Voor de huurwoningen die Woonwaard hier samen met De Groot Vroomshoop bouwt is dat geen probleem. Voor koopwoningen waar sprake is van meerwerkopties voor individuele koperwensen (denk aan badkamers, keukens, aanpassingen aan wandcontactdozen, lichtpunten en dergelijke) verwacht ik dat dit een stuk lastiger in te vullen is.

Daarnaast wordt al in de ontwerpfase gestreefd naar het beperken van varianten. Het blijft daarbij wel zaak om binnen het ontwerpteam een goede balans te vinden tussen variatie en standaardisatie. Dit om te voorkomen dat we eenheidsworst gaan produceren.”

 

zoeken