Thuis over ons nieuws en publicaties nieuwsoverzicht Kaasmarkt en project Koelmalaan

Kaasmarkt en project Koelmalaan

Leestijd: 2 min

Het bouwproject aan de Koelmalaan in Alkmaar stond afgelopen vrijdag 29 juli in het middelpunt bij de Alkmaarse kaasmarkt. Onze gebiedscoördinator Muriel Hopman opende de kaasmarkt met het luiden van de bel.

Zij deed dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar. De gastheer was wethouder Joël Voordewind.

Verder waren aanwezig van Woonwaard: Joke van den Berg (bestuurder), Cornel de Koster (manager Vastgoedbeheer en van Finch Buildings: Jurrian Knijtijzer (directeur) met collega Thomas Geenen.

Betaalbare huurwoningen en sociale functie in de buurt

Woonwaard bouwt op de Koelmalaan samen met De GrootVroomshoop 129 huurappartementen, zowel sociale huur als middenhuur. Het complex bestaat uit twee gebouwen van vijf verdiepingen.

Tussen de gebouwen ligt een binnenterrein, dat samen met toekomstige bewoners zal worden ingericht als een fijne, groene plek voor alle bewoners. Hier komt een ‘kas’ als ruimte om elkaar te ontmoeten en activiteiten te organiseren.

Een deel van de woningen wordt aangeboden aan mensen die vanuit een huurwoning in de omgeving willen doorstromen.

Duurzaam en vernieuwde bouwtechniek

Het complex wordt gebouwd in massief hout (cross-laminated-timber, ofwel CLT).

Een nieuw en bovenal duurzaam gebouw, dat snel gebouwd kan worden door gebruik te maken van houten kant-en-klare modules op basis van een concept van Finch Buildings.

In totaal bestaat het project uit 260 modules en wordt daarmee het grootste houten modulaire woongebouw van Nederland.

17.000 Keer Amsterdam-Rome

Er wordt gebruik gemaakt van kruislagen massief vurenhout (CLT) uit duurzaam beheerde bossen, een milieuvriendelijk alternatief voor beton. Door toepassing van CLT in plaats van beton wordt in dit project circa 4.800 ton CO2 bespaard.

Bovendien slaat hout natuurlijk CO2 op. In dit gebouw is dat ongeveer 1.800 ton CO2. Opgeteld is de besparing, door te bouwen met hout in plaats van beton, 6.600 ton CO2. Dat komt neer op meer dan 17.000 economy vluchten van Amsterdam naar Rome.

Planning

De bouw startte in februari 2022 en naar verwachting wordt het in het laatste kwartaal van dit jaar opgeleverd. Wanneer we zouden kiezen voor traditionele bouw zou dat zo'n 18 maanden duren in plaats van 11 maanden.

De verwachting is dat de woningen in het 1e kwartaal van 2023 worden verhuurd.

 

zoeken