Thuis over ons nieuws en publicaties nieuwsoverzicht Hoe kom ik aan een sociale huurwoning?

Hoe kom ik aan een sociale huurwoning?

Leestijd: 2 min

Het grote tekort aan woningen in ons land is momenteel gesprek van de dag. Wat zijn de gevolgen voor de wachttijd van woningzoekenden? Hoe komt een huurder aan een sociale huurwoning? Hieronder de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

Hoe kom ik aan een woning in onze regio?

Iedereen die 18 jaar is kan zich voor € 7,50 per jaar inschrijven via de website van SVNK. Dit is de overkoepelende website waar de lokale woningcorporaties en andere verhuurders van woningen in het sociale segment de woningen die vrijkomen aanbieden. Geïnteresseerden kunnen via de website reageren op een woning die ze aanspreekt. Hoe hoog u op de ranglijst eindigt hangt af van de lengte van uw inschrijftijd. Hoe langer u staat ingeschreven hoe gunstiger uw positie. De uitzonderingen op deze regel zijn de urgenties en de huisvestingsindicatie. De gemeente geeft dit in zeer specifieke noodgevallen af, waardoor iemand met voorrang aan een woning komt. Dit kan bijvoorbeeld toegekend worden door medische of sociale omstandigheden.

Waarom werken we met een wachtlijst?

Dit komt voort uit de huisvestingsverordening die de gemeenten, met inbreng van huurders en de gezamenlijk woningcorporaties, heeft vastgesteld. In de huisvestingsverordening zijn de richtlijnen voor de verhuring van de betaalbare huurwoningen opgenomen.

Hoeveel mensen staan er op de wachtlijst?
Er wordt een verschil gemaakt tussen actieve en passieve ingeschrevenen. Veel mensen staan ingeschreven bij SVNK, maar reageren (bijna) niet op woningen. Zij bouwen op deze manier wel inschrijftijd op, voor als ze ooit wel willen verhuizen. Daarnaast zijn er de actieve woningzoekenden die op zoek zijn naar een (andere) woning. Dat zijn er in de eerste 9 maanden van het jaar al meer dan 16.000, en het aantal groeit. Als er een advertentie wordt geplaatst op SVNK komen er gemiddeld 164 reacties op.

Hoe beïnvloedt de verhuurdersheffing de wachttijd?

Net als u kunnen we geld maar één keer uitgeven. Nu gaat er een groot deel naar het Rijk, waardoor plannen voor nieuwbouwprojecten op de plank blijven liggen. Met extra woningen kunnen we de wachttijd een beetje korter maken.

Wat is de gemiddelde wachttijd voor een woning?

Dat is lastig te beantwoorden. Het hangt namelijk af van de populariteit van de geadverteerde woning. Nieuwbouwwoningen zijn erg gewild waardoor er honderden reacties op komen. Op oudere, kleine woningen in minder populaire buurten komen vaak veel minder reacties. Op dit moment is de gemiddelde wachttijd ongeveer acht jaar, maar dat zegt dus niet zo veel.

 

zoeken