Thuis over ons nieuws en publicaties nieuwsoverzicht Circulair bouwen in Spieghelstraat

Circulair bouwen in Spieghelstraat

Leestijd: 3 min

De laatste fase van de bouw van het nieuwe appartementencomplex aan de Spieghelstraat in Alkmaar is aangebroken. Het lijkt een ‘normaal’ nieuwbouwproject. Niets is minder waar.

Het is namelijk het eerste pilot project van Woonwaard op het gebied van circulair bouwen. Er zitten in het project tal van circulaire toepassingen, soms zichtbaar, soms ook niet zichtbaar. In totaal wordt door deze toepassingen in het gebouw in 25 jaar 1.660 ton CO2 bespaard. Dat staat gelijk aan 2.525 retourvluchten Schiphol-Moskou.

Na jaren van focus op energiebesparing wil Woonwaard breder werken aan de vermindering van de milieubelasting. In Europa willen we in 2050 een circulaire economie. Dat houdt in dat er geen afval bestaat en dat grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. Circulair bouwen kan een flinke bijdrage leveren om te komen tot een circulaire economie. De bouwsector is in Nederland namelijk verantwoordelijk voor maar liefst 40% van al het afval. 

Op weg naar een nieuw normaal

Circulair bouwen staat nu nog in de kinderschoenen, maar moet de komende decennia uitgroeien tot het nieuwe normaal bij het bouwen. Dit vraagt een andere manier van denken en handelen van alle partijen die een rol spelen in de bouw. Denk daarbij aan opdrachtgevers zoals Woonwaard, bouwbedrijven, sloopbedrijven, architecten en leveranciers van bouwmaterialen. Alleen door dit samen te doen kunnen we het verschil maken. Joke van den Berg, bestuurder van Woonwaard:

 Via deze pilot willen we vooral leren wat er nodig is om circulair bouwen een hogere vlucht te laten nemen. Niet alleen bij ons, maar in het algemeen, zodat we dit vanuit onze rol als opdrachtgever kunnen stimuleren. 

Circulaire toepassingen in de Spieghelstraat

In het appartementengebouw aan de Spieghelstraat gebruiken we diverse circulaire toepassingen. Dat doen we rond drie thema’s: 

  1. Hergebruik van grondstoffen of minder grondstoffen  
  2. Gebruik van minder vervuilende materialen  
  3. CO2 reductie 

Besparing CO2 door circulaire bouwmaterialen 

Het beton dat wordt gebruikt voor het appartementengebouw is samengesteld met meer dan 50% hergebruikt materiaal. Dat levert 80% materiaalbesparing op (270 ton CO2). Ook worden de galerijen uitgevoerd in hout in plaats van beton.  
 
Voor de gevels wordt er geen baksteen meer gebruikt, maar keramische steenstrip. Dat levert 78% materiaalbesparing op (186 ton CO2). Het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt in de gevels is van cellulose, dat zijn oude kranten.  Het elektriciteitshuisje hebben we niet gesloopt maar behouden en verwerkt in de entree. Die krijgt daardoor een bijzondere uitstraling. 

Recyclebare zonnepanelen en waterbesparing 

Het dak van het gebouw wordt bedekt met dakbedekking, deels gemaakt van hergebruikte dakbedekking. Ook voor de gevelbekleding en bestrating worden ‘tweedehandse’ bouwmaterialen hergebruikt.  
Verder worden circulaire zonnepanelen geplaatst in plaats van standaard panelen. Deze panelen gaan langer mee en zijn beter recyclebaar, terwijl de werking gelijk is aan de standaard panelen. Daarnaast wordt er jaarlijks in de appartementen 1.400 m3 leidingwater bespaard doordat de toiletten doorgespoeld worden met opgevangen regenwater. Het regenwater dat op het terrein valt, wordt niet via het riool afgevoerd, maar infiltreert langzaam in de bodem. 

Woongenot van bewoners  

“Via deze pilot leren we veel over circulair bouwen en wat deze aanpak vraagt. Daarnaast zijn de bevindingen van de bewoners erg belangrijk”, aldus Joke van den Berg.  “Hoe beleven zij het gebruik van regenwater en het gebruik van hergebruikte materialen? Heeft het invloed op het woongenot of merken zij het nauwelijks in de dagelijkse praktijk? Deze bevindingen nemen wij uiteraard mee in toekomstige projecten. Ook delen we deze kennis graag met andere partijen die daar belangstelling voor hebben. Zoals gezegd, alleen samen kunnen we echt verschil maken.”

zoeken