Thuis over ons nieuws en publicaties nieuwsoverzicht Alles over het warmtenet

Alles over het warmtenet

Leestijd: 4 min

Steeds meer woningen worden aangesloten op het warmtenet. Hoe werkt dat warmtenet eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen? Wij vroegen het Ruby Bijman, omgevingsmanager bij HVC Alkmaar.

Wat is een warmtenet?

Een warmtenet is een ondergronds netwerk van goed geïsoleerde leidingen waar heet water doorheen stroomt. Dit hete water wordt verwarmd door de bio-energiecentrale in Alkmaar (HVC). Het leidingennet brengt deze warmte naar de woning.

Via een warmte-unit in de meterkast wordt de warmte afgegeven aan het water van de bestaande verwarmingsinstallatie. Ook het kraanwater wordt op deze manier verhit tot de juiste temperatuur.

Het warme water komt van HVC naar de woningen en gaat daarna weer terug naar HVC om opnieuw te worden verwarmd. Het water mengt dus niet.

Wat gebeurt er als een woning overgaat op het warmtenet?

Ruby Bijman, HVC: “Dan heeft de bewoner geen cv-ketel meer nodig. Het huis wordt dan verwarmd met warm water. Dit warme water stroomt via goed geïsoleerde leidingen onder de grond vanaf de bio-energiecentrale en via overdrachtstations naar de woning.

De warmte-unit zorgt voor warmte (verwarming) en warm tapwater voor de douche en keuken. Het is te vergelijken met een grote centrale verwarming: het water in de cv-ketel en radiatoren maakt een rondje door het huis. Het warme water van het warmtenet maakt een rondje door de regio.

Omdat de woning niet meer is aangesloten op het gasnet, is koken op gas niet meer mogelijk. In plaats hiervan komt er een inductiekookplaat, die werkt op elektriciteit.” 

Wat merken bewoners ervan?

Doordat de installatie goed wordt ingeregeld en afgestemd op de woning zal het comfort toenemen. Afhankelijk van de ouderdom van de cv-ketel neemt het tapwatercomfort toe en is er meer warm water.

Er blijft gewoon een kamerthermostaat waarmee de temperatuur geregeld wordt.

Is het warmtenet duurder?

Bij de woningen die al op het warmtenet zitten, zijn de kosten gelijk gebleven of lager geworden. 

Ruby Bijman, HVC: “Mensen denken vaak dat ze meer gaan betalen dan voor gas. Dat is niet zo.

De warmtetarieven zijn op dit moment gekoppeld aan de gastarieven. De koppeling en de korting die HVC geeft, zorgen ervoor dat mensen met een warmtenetaansluiting gemiddeld iets minder betalen dan mensen met een gasaansluiting. Dat is geregeld in de warmtewet.

HVC kan dus niet zo maar de tarieven fors verhogen. Wij zijn een publiek bedrijf, waarvan 44 gemeenten en 6 waterschappen aandeelhouder zijn. Wij helpen gemeenten en waterschappen in de energietransitie.

Wij hebben geen winstoogmerk. Dit betekent dat je altijd een eerlijke prijs voor warmte betaalt. HVC geeft al jaren 5% korting op de leveringstarieven en een korting op het vastrecht. Hiermee zijn wij één van de goedkoopste warmteleveranciers van Nederland.”  

Zitten er ook nadelen aan het warmtenet?

Ruby Bijman, HVC: “Als grootste nadeel wordt door klanten ervaren dat zij door de Warmtewet geen keuzevrijheid hebben voor een warmteleverancier. Dat komt doordat warmtenetten vaak in eigendom zijn van een bedrijf dat ook de warmte levert. Dat is anders dan bij gas, dan spreek je van een netbeheerder en een energieleverancier.

In ons geval zijn wij beide: wij leggen het warmtenet aan en de warmte komt uit onze bio-energiecentrale.” 

Hoe duurzaam is het warmtenet?

Ruby Bijman, HVC: “Nu komt de warmte uit de bio-energiecentrale. We verbranden niet-herbruikbaar afvalhout dat wordt ingezameld op de afvalbrengstations en gedroogd slib dat overblijft na het zuiveren van rioolwater.

De herkomst is lokaal en niet voor andere doelen herbruikbaar. De warmte zou anders de lucht in gaan, nu doen we er nog iets nuttigs mee.

In de toekomst willen wij gaan werken met bronnen waar we de komende decennia wat mee kunnen. Zoals aardwarmte en warmte uit oppervlakte- en afvalwater.

Bij aardwarmte wordt warm water uit de grond gepompt. Bij warmte uit oppervlakte- en afvalwater kun je denken aan woonwijken die langs het water liggen, die verwarmd en gekoeld kunnen worden door het lokale water.

Al deze duurzame bronnen kunnen in de komende 10 tot 20 jaren aangesloten worden op het warmtenet.”

zoeken