Woonwaard gaat door met plaatsen opslagaccu’s

Publicatiedatum: 30-07-2020

Na een succesvolle proef in een appartementencomplex in Oudorp schaalt Woonwaard het installeren van de Cube opslagaccu van iwell op. Komend najaar worden 10 opslagaccu’s geplaatst. Daarna nog circa 10 tot 15.

De Cube opslagaccu wordt gekoppeld aan zonnepanelen en slaat opgewekte zonnestroom op die gebruikt kan worden op ieder moment dat dat nodig is. De stroom wordt gebruikt voor algemene voorzieningen, zoals de lift en de verlichting. Hierdoor wordt flink wat CO2 bespaard en gaan de servicekosten voor bewoners omlaag.

Woonwaard heeft een innovatieve pilot gedaan met de Cube-batterij en die zorgvuldig gemonitord. Daaruit is gebleken dat de oplossing van iwell succesvol is. Daarom besloot de wooncorporatie voor een grotere uitrol. 

Het contract daarvoor is ondertekend door Nicole van Wijk (bestuurder Woonwaard) en Jan Willem de Jong (commercieel directeur iwell) onder het toeziend oog van Hans Hoogervorst (adviseur duurzaamheid Woonwaard).

Lagere servicekosten

Om te zorgen dat de huurders vanaf dag één het voordeel van de verduurzaming terugzien in verlaagde servicekosten, heeft Woonwaard ervoor gekozen de batterijen te huren.

Hans Hoogervorst, adviseur duurzaamheid bij Woonwaard: ‘Zo kunnen we verduurzamen zonder te hoeven investeren. iwell zorgt voor een helder financieel overzicht met vaste huurprijzen, wat voor ons heel prettig is.’

iwell Energy Community

Alle batterijen worden aangesloten op de iwell Energy Community. Op die manier worden alle batterijen slim aan elkaar gekoppeld en – op het moment dat er energie ‘over’ is – het elektriciteitsnet zoveel mogelijk ontzien. Voor Woonwaard een mooie manier om bij te dragen aan de smart grid community, en daarmee aan de oplossing voor het maatschappelijk netprobleem in Nederland.

Hergebruik materialen

Hans Hoogervorst: ‘Waar we ook erg van gecharmeerd zijn, is de circulariteit van het project: alle materialen worden hergebruikt. De grondstoffen die in de batterijsystemen zijn verwerkt, blijven eigendom van iwell. Dat maakt dat zij extra gedreven zijn om zo efficiënt mogelijk met die grondstoffen om te gaan.

Het systeem is zo ontworpen dat modules die zijn afgeschreven voor de toepassing waar wij mee werken, ze deze nog in kunnen zetten voor andere toepassingen, waar kleinere vermogens worden gevraagd.’

Duurzaam Woonwaard

Woonwaard isoleert, sluit aan op het warmtenet en plaatst zonnepanelen. Dat kan via bestaande technieken of via nieuwe, zoals de Cube opslagaccu. Wij zien het terugdringen van CO2 als een maatschappelijke noodzaak, waaraan de corporatie een bijdrage kan en moet leveren.

Daarnaast verlaagt het de woonlasten of draagt het bij aan het wooncomfort. Van nieuwbouw tot renovatie, van onderhoud tot de eigen bedrijfsvoering: Woonwaard pakt zoveel mogelijk woningen aan en maakt de duurzame keuze in alles wat ze doet. Daarbij zoekt Woonwaard altijd naar het meest optimale resultaat per bestede euro. 

 


Meer nieuws: