Verwarmen zonder verspillen

Publicatiedatum: 19-09-2022

De prijzen van gas en elektra lopen op. Tegelijk is het verstandig te blijven ventileren en te blijven stoken om bijvoorbeeld vocht en schimmel te voorkomen. Hoe verwarmt u uw huis op een gezonde en toch zuinige manier?

  1. Zet de verwarming uit in ruimtes waar u niet bent, ook in de slaapkamers. En houd de deuren in huis dicht.
  2. Zet de thermostaat als u thuis bent 1 graad lager dan u gewend bent. Als u in huis bezig bent, is 19 graden vaak genoeg.
  3. Zet de thermostaat 1 uur voor u gaat slapen op 17 graden. Heeft u vloerverwarming? Zet deze dan niet of maximaal 2 graden lager, anders duurt het opwarmen te lang.
  4. Laat de thermostaat overdag op 17 graden als er niemand thuis is. Het huis hoeft dan in de ochtend niet op te warmen.
  5. Dichte gordijnen helpen om de warmte in de kamer te houden. Maar als de gordijnen voor de radiator hangen, kan de warmte niet de kamer in komen en verlies je juist meer warmte. Zorg er daarom voor dat de gordijnen op de vensterbank eindigen.
  6. Blijf ventileren. Als u luchtroosters in huis hebt, laat deze dan altijd open zodat vocht kan verdwijnen. Ook in de winter. Een droog huis wordt sneller warm en is een stuk gezonder. Heeft u geen roosters? Zet dan minimaal één raam op een kier.

Meer tips vindt u op milieucentraal.nl.

 

 


Meer nieuws: