Groene toekomst bij Woonwaard

Publicatiedatum: 12-06-2019

Weg met de bestrating, hallo natuur! De groene trend is overal terug te zien. Groene tuinen mogen weer. En Woonwaard stimuleert deze ontwikkeling maar al te graag. Het is beter voor de natuur, de bloemetjes en de bijtjes en ook voor de afwatering. Zeker met hevige regenbuien van tegenwoordig is het belangrijk na te denken over de indeling van de tuin. Denk bijvoorbeeld aan hoogteverschillen, tegels eruit, groen erin en een regenton doet ook veel voor de eerste grote hoeveelheid water.

Toekomstvisie op groen

Woonwaard zet in op meer groen. Meer groen in de wijk, meer groen bij gebouwen en ook meer groen in tuinen. Groenregels zijn er niet echt. Woonwaard beoordeelt tuinen op gevoel. Niet met de meetlat langs het gras, maar naar alle redelijkheid bekijken naar wat mogelijk is. Een zachte benadering waarbij corporatie en huurder elkaar tegemoetkomen. Van donkergroen naar heel licht groen en alles wat daar tussenin zit.

In de groene gedachte voor de toekomst wil Woonwaard iedereen in zijn of haar (groene) kracht zetten en deze kracht bundelen. Iemand met veel ervaring kan een ander inspireren. Iemand met veel kennis kan de juiste tips geven.

In actie

Woonwaard organiseert en ondersteunt leuke evenementen en acties rondom groen en geeft veel aandacht aan en tips over energiebesparing en tuinen via het bewonersblad Thuis!, de website en via onze social media kanalen. Zo is er dit jaar voor de tweede keer een tuinwedstrijd georganiseerd: Meimaand=tuinmaand. En doen we ook mee aan projecten als ‘Groen Samen Doen’ in de Rivierenwijk. Met de gemeente Alkmaar doen we mee aan de actie ‘Tegel eruit, groen er in’. Samen met NL Doet hebben we ook meerdere keren tuinen opgeknapt. Een ander mooi initiatief van huurders was het kleine eetbare bos. Huurders hebben samen met vrijwilligers van Stichting de Blauwe Boom en Woonwaard dit bos (zomer 2018) gecreëerd.

Vastgoed en onderhoud

Vergroening wordt ook meegenomen in onderhoud van gebouwen en in nieuwbouw zoals in Vroonermeer-Noord waar duurzaamheid heel belangrijk is. Er is veel openbaar groen, parkeren doet men op graskeien en ook aan de natuur is gedacht. Veel water en eilanden zorgen voor een vogelvriendelijke omgeving. Ook aan de woningen zijn vogelnestkasten en vogelvides geplaatst.

Onkruid en overhangende struiken

Het 'nieuwe groen' kent wel grenzen. Bij een tuin die anderen hinder bezorgt of een woning of buurt een verwaarloosde uitstraling geeft zal Woonwaard nog steeds, net als nu, contact opnemen met de huurder. Onderhoud van tuinen, ook van groene tuinen, blijft van belang.

Groene tips? Ga naar steenbreek.nl 


Meer nieuws: