Eerste woningen Rivierenwijk Heerhugowaard aangesloten op warmtenet

Publicatiedatum: 29-10-2019

Bloemen voor meneer en mevrouw Zayas! Hun woning is een van de eerste van de vijfhonderd woningen die in de Rivierenwijk op het warmtenet aangesloten worden.

De Rivierenwijk-Zuid wordt één van de eerste grote wijken in Nederland die overgaat op duurzame warmte. De warmte wordt geleverd door de bio-energiecentrale van HVC. Dit zorgt voor een CO2 reductie van 82 procent ten opzichte van een reguliere cv-ketel.

Samenwerking maakt project uniek

Woonwaard, de gemeente Heerhugowaard en HVC hebben hun investeringsprogramma's in de woningen, de openbare ruimte en de aanleg van het warmtenet op elkaar kunnen afstemmen, waardoor een integrale aanpak voor duurzaamheid, wijkkwaliteit en leefbaarheid ontstaat. De eigenaren van de vijfhonderd koopwoningen in de wijk maken op termijn ook kans om aan te sluiten op het warmtenet. 

Elke partij heeft de bereidheid getoond om de eigen aanpak en planning bij te stellen ten behoeve van het totaalresultaat. Deze samenwerking maakt het project bijzonder.

Wethouder Monique Stam (Duurzaamheid):

Er waren in dit deel van de Rivierenwijk-Zuid al plannen voor herinrichting van de wijk. Door deze werkzaamheden te koppelen aan de aansluiting op het warmtenet kunnen we de overlast van de werkzaamheden zoveel mogelijk beperken. En dat er nu in ieder geval minimaal vijfhonderd woningen van het gas af gaan, past prima in onze ambitie om Heerhugowaard in 2030 een energieneutrale gemeente te laten zijn. Natuurlijk hopen we dat dat ook veel particuliere eigenaren zullen meedoen

Nicole van Wijk (bestuurder Woonwaard):

De Rivierenwijk-Zuid is een van de eerste bestaande wijken in het land die wordt aangesloten op het warmtenet. Als corporatie vinden we het een maatschappelijk opgave om alle woningen af te sluiten van het gas. In de Rivierenwijk-Zuid waren de cv-ketels bovendien aan vervanging toe. Wij hebben dit eerder bij verschillende appartementengebouwen gedaan, maar met de aansluiting van een buurt met eengezinswoningen is - ook landelijk - nog niet zo veel ervaring. Aan onze huurders bieden we nog extra mogelijkheden voor de verduurzaming van hun woning, zodat ook hun energielasten omlaag kunnen.

Robert Crabbendam (manager warmtelevering bij HVC):

Het aansluiten van zo’n groot aantal bestaande huurwoningen is nog bijzonder in Nederland. Daarbij worden de huurders van Woonwaard compleet ontzorgd: Woonwaard zorgt voor de aansluiting van de binneninstallatie op de warmte-unit van HVC en het overstappen op elektrisch koken. Bijkomend voordeel is dat huurders niet meer gaan betalen voor warmte dan voor hun eerdere gasgestookte cv-ketel.

Warmtenet

Het warmtenet van HVC is twee jaar geleden aangelegd in Heerhugowaard. Het tracé loopt vanaf HVC in Alkmaar, via Alkmaar-Noord en Langedijk naar de wijk. Om elke woning te kunnen voorzien van warmte worden warmteleidingen aangelegd in de straten en vervolgens naar elke individuele woning.


Meer nieuws: