Blije bewoners Spieghelstraat

Publicatiedatum: 01-07-2021

De wc doorspoelen met regenwater in een gebouw gemaakt van hergebruikte materialen, hoe is dat om in te wonen? De kersverse huurders van de 44 nieuwbouwappartementen aan de Spieghelstraat in Alkmaar gaan het ervaren. Zij ontvangen deze weken de sleutels en vierden dit alvast op gepaste wijze samen met Woonwaard, Bouwgroep Dijkstra Draisma en Gemeente Alkmaar.

Woonwaard vindt het belangrijk om de bevindingen van de bewoners mee te nemen in volgende projecten. De ervaringen van bewoners over circulaire toepassingen geven straks veel inzicht en zijn waardevol voor toekomstige projecten.

Tijdens de bouw van dit complex deed Woonwaard voor het eerst ervaring op met circulair bouwen. Dit houdt in dat sommige producten en materialen die tijdens de bouw gebruikt zijn, oneindig hergebruikt kunnen worden in de toekomst, deels tweedehands zijn of niet schadelijk voor het milieu.

Er zitten in het project tal van circulaire toepassingen. In totaal wordt door deze toepassingen in 25 jaar 1.660 ton CO2 bespaard. Dat staat gelijk aan 2.525 retourvluchten Schiphol-Moskou. 

Biense Dijkstra, directeur Bouwgroep Dijkstra Draisma: “Wij geloven dat circulair bouwen de toekomst heeft en zorgt voor een beter klimaat. We vinden het fantastisch dat Woonwaard als opdrachtgever dit net zo belangrijk vindt en dat we samen met hun en alle partners dit duurzame complex gerealiseerd hebben.”

Het appartementengebouw is een van de laatste projecten die Woonwaard in Oud-Overdie gerealiseerd heeft. Een gebied waar Woonwaard de afgelopen tien jaar al veel herontwikkelingen heeft uitgevoerd.

Het gebouw is ontworpen door Kraaijvanger Architects en telt veertig driekamerappartementen en vier eenkamerstudio’s.

Op het binnenterrein zijn 42 parkeerplaatsen.

Nicole van Wijk, bestuurder Woonwaard:

 De woningnood is enorm in Alkmaar en omgeving. We zijn blij dat we in dit duurzame appartementencomplex weer 44 woningzoekenden een gezond, nieuw thuis kunnen bieden. Een positieve bijkomstigheid is dat er meerdere huurders van eengezinswoningen uit de omgeving doorstromen naar het appartementencomplex en zo weer ruimte maken voor jonge gezinnen.

Wethouder Wonen Paul Verbruggen: “Dit prachtige appartementencomplex met sociale huurwoningen, is een zeer welkome aanvulling op het aantal woningen in Alkmaar.

Dat snel bouwen mogelijk is, bewijzen Woonwaard en Dijkstra Draisma, die dit complex binnen een jaar hebben gerealiseerd. Dat het daarbij ook nog gebouwd is met duurzame materialen en circulaire toepassingen, sluit mooi aan op de duurzame ambities van de gemeente.

Ik wens de nieuwe huurders heel veel woonplezier in hun nieuwe woning!”

 


Meer nieuws: