Bewoners geven hun duurzame flat eigen naam

Publicatiedatum: 17-10-2019

De twee flats van Woonwaard aan de Koelmalaan en de Reinaertlaan in Overdie krijgen een eigen naam. Beide flats worden momenteel vernieuwd en geheel verduurzaamd.

Nieuwe namen

Bewoners bedachten een passende naam voor hun flat. De winnende namen ‘Verrekijker’ en ‘Zonnewijzer’ zijn deze week op feestelijke wijze onthuld door Paul Hof, de bewoner die de winnende namen bedacht, en Nicole van Wijk, bestuurder van Woonwaard. 

Metamorfose

In mei startten BAM Wonen en HVC in opdracht van Woonwaard met de woningverbetering van 48 appartementen aan de Koelmalaan en de Reinaertlaan in Alkmaar. De metamorfose is nu halverwege en inmiddels goed zichtbaar.

Comfortabel in een geheel verduurzaamde woning

De gevels en daken van de jaren-zestig-flats worden vernieuwd en worden zeer goed geïsoleerd, er komt HR++ glas in de nieuwe kunststof kozijnen en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning zorgt voor schone en gezonde lucht in de woning. Met zonnepanelen op het dak wekken de gebouwen bovendien zelf energie op. Alle woningen zijn aangesloten op het warmtenet van HVC en zijn hierdoor aardgasvrij. De woningen en het water worden verwarmd door de bio-energiecentrale van HVC 1 kilometer verderop. Als alle woningverbeteringen zijn doorgevoerd, hebben de woningen het zeer zuinige energielabel A++.

Levensloopbestendig

De gebouwen krijgen een lift, waardoor de woningen voor een bredere groep toegankelijk wordt. Na de opknapbeurt komen de bewoners binnen via een nieuwe entree, waarvan zij het interieur zelf uitkozen. Ook kozen ze hun eigen nieuwe voordeur. Er komen nieuwe hekken aan de galerij- en balkonzijde. De galerijvloer wordt verhoogd om de toegang tot de woningen te verbeteren. Nicole van Wijk, bestuurder van Woonwaard: “Dit project is een mooi voorbeeld van onze bewonersparticipatie. De bewoners hebben de top 5 aan wensen aangegeven op het gebied van veiligheid, gezondheid, toegankelijkheid, duurzaamheid en uitstraling. Deze top 5 heeft Woonwaard in dit project kunnen verwerken. Daar zijn we dan ook trots op.”  

Nog dit jaar afgerond

Woonwaard verwacht dat de werkzaamheden in december klaar zijn en is blij met de mooie samenwerking tussen de verschillende partijen gemeente Alkmaar, BAM Wonen, HVC en bewoners.  

Marco van Soerland, manager warmte bij HVC: “Wij streven in Nederland naar een aardgasvrije toekomst zonder CO2 uitstoot. In Alkmaar worden stapsgewijs woningen op een van de duurzaamste warmtenetten van Nederland aangesloten. Deze stappen zet HVC niet alleen, maar altijd samen met woningcorporaties en de gemeente Alkmaar. Wij zijn dan ook blij dat in samenwerking met woningcorporatie Woonwaard deze 48 woningen van het gas af gaan.”


Meer nieuws: