de kosten van wonen

U huurt een woning van Woonwaard of staat ingeschreven voor een woning. Met welke kosten moet u allemaal rekening houden voor wonen?

Woonlasten

Woonlasten zijn alle vaste kosten die elke maand terugkomen. Dit is de netto huur + de servicekosten + gas/energie (HVC)- water- en energiekosten + de kosten voor verzekeringen enz.

Kijk dus niet alleen naar de netto huur als u een kostenoverzicht maakt, maar houdt rekening met deze vaste bijkomende kosten.

Energie, water en licht

Het kan zijn dat u binnen uw huurbedrag al betaalt voor uw warmte- of waterkosten. Zo niet, dan betaalt u de rekening voor gas en/of elektriciteit maandelijks apart met een automatisch incasso. De rekening voor waterverbruik betaalt u per kwartaal.

Wees zuinig met energie, licht en water. Dat is goed voor uw portemonnee én voor het milieu. Met onze energie:spaar:app kunt u makkelijk besparen op energie. 

Toeslagen

Het kan zijn dat u recht heeft op toeslagen. Bijvoorbeeld huurtoeslag en de zorgtoeslag. Om toeslagen aan te vragen heeft u een DigiD code nodig. Op toeslagen.nl (van de Belastingdienst) kunt u berekenen in hoeverre u recht heeft op de diverse toeslagen.

Heeft u hier hulp bij nodig? Wonen Plus Welzijn, Mee de Wering en Humanitas kunnen u hierbij een handje helpen.

Gemeentelijke belastingen

Van de gemeente krijgt u een rekening (‘aanslag’) met daarop de kosten die u moet betalen voor rioolrecht en afvalstoffenheffing. Dit zijn kosten die u betaalt voor het gebruik van het riool en het schoonmaken van het vuile afvoerwater en het ophalen van huisvuil.

U ontvangt ook een rekening  van het waterschap (HHNK) voor waterzuiveringsheffing en ingezetenenheffing. De hoogte van uw inkomen kan een rol spelen om de hoogte te bepalen. Per gemeente is dit anders:

Gemeente Alkmaar

Gemeente Heerhugowaard

Gemeente Langedijk

Verzekeringen afsluiten

U doet er verstandig aan om minimaal een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De opstalverzekering wordt door ons afgesloten.

Woonwaard verzekert de woning, maar uw spullen in de woning moet u zelf verzekeren. Als er bijvoorbeeld brand of lekkage is in uw woning, vergoedt deze verzekering (een deel) van uw spullen. Bijvoorbeeld meubels, kleding.

Geld sparen

Als u een woning krijgt moet u in een keer alle spullen kopen zoals meubels, wasmachine, koelkast en andere apparaten. Het is verstandig om daarna elke maand wat geld apart te leggen voor als deze spullen moeten worden vervangen.

Het is vervelend als er opeens een grote aankoop nodig is, zoals de wasmachine die stuk gaat en u geen spaarpotje heeft.

Kosten van het levensonderhoud

U moet ook rekening houden met de kosten van het dagelijkse levensonderhoud. Denk hierbij aan boodschappen, telefoonrekening, kleding ed. Het Nibud geeft veel nuttige informatie over de hoogte van deze kosten.

Kostenoverzicht

Maak voordat u een woning gaat huren, inzichtelijk wat uw inkomsten zijn + eventuele toelagen en wat de vaste lasten zijn. Zo ziet u direct wat u overhoudt per maand voor de boodschappen, telefoon, sportkleding en cadeautjes.

Vindt u het moeilijk om dit overzicht te maken, vraag dan hulp. Er zijn veel instanties die u kosteloos helpen. Bijvoorbeeld Wonen Plus Welzijn en Humanitas. Ook het Nibud heeft diverse voorbeelden van kasboekjes.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden